Search
Close this search box.

Seo Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?

Seo Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar? Kapsamlı Rehber
İçindekiler:

Seo Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?

Gökhan Vatancı
Gökhan Vatancı

SEO nedir neden yapılır, bir internet sitesinin Google üzerinde daha fazla görünür olması için gerçekleştirilen işlemlerdir. Arama motorları, bir kullanıcı tarama gerçekleştirdiğinde sonuçları rastgele sıralamaz. Aksine bazı etmenleri değerlendirerek puanlamalar yapar. Bunun sonucunda da en ilgili olanları kişilere sunar.

İnsanlar da genellikle ilk sıradan başlayarak inceler ve ihtiyacına çözüm bulur. Bu yöntemle, en fazla 2-3 Google sayfası ziyaret edildikten sonra ihtiyaçlar giderilir. SEO’nun önemi de burada devreye girer.

Eğer ne kadar arkada kalırsanız, siteniz o kadar az tıklama ve görüntüleme alacaktır. Bunu önlemek için yapılan çalışmalar SEO, yani Search Engine Optimization olarak adlandırılır. Bu alanda profesyonel kişiler tarafından yapılmakta olup böylece daha iyi sonuçlar elde etmeniz sağlanır.

Site İçi SEO Çalışmaları

SEO çalışması nasıl yapılır temel olarak iki kategoride ele alınır. Bunlar site içi ve site dışı yapılan arama motoru optimizasyonudur. Site içi çalışmalarda,

  • Kaliteli Özgün İçerik,
  • Anahtar Kelimeler,
  • Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler,
  • Özgünlük,
  • Meta Veri,
  • Başlıklar ve Açıklama,
  • Sayfa Yükleme Hızı,
  • URL Yapısı,
  • Görsel Kullanımı,
  • Mobil Dostu Tasarım gibi konulara dikkat edilir.

Kaliteli Özgün İçerik Üretmek En Önemlisi

Kaliteli ve özgün içerik hazırlamak, SEO çalışmalarında oldukça önemlidir. Hazırlanan her içerik özgün olmalı, bir yerden kopya edilmemelidir. Yazıda hangi kaynaklar kullanılmışa bunlardan hareket edilerek, SEO uyumlu yazı hazırlanmalıdır.

Ancak unutulmaması gereken özgün bir içeriğin, aynı zamanda kaliteli olmadığıdır. Bu tam tersi için de geçerlidir. Yazı yazılırken başlık neyse, konuyu tam olarak ele almalı, okuyuculara doyurucu bilgiler sağlamalıdır.

SEO yapmak için gerekenler bakımından bu temel taşlarından birini oluşturur. Eğer sitenizde kaliteli ve özgün içerikler yoksa hem ziyaretçiler başka bir yere gidecek hem de arama motorunda sıralamanız düşecektir. Kaliteli içeriklerden Content Marketing stratejisini uygulayabilirsiniz.

Ayrıca kalite kapsamında kullandığınız dile dikkat etmeniz, hiçbir hata olmadığından da emin olmanız gerekir. Zira algoritma gramer hatalarına da özen göstermektedir. Okuyuculuk da yine kalite çerçevesinde yüksek olmalıdır.

Zira bir kişi yazınızı okuyamıyorsa veya anlayamıyorsa sitenizde uzun süre geçirmeyecektir. SEO kapsamında bu bilinmesi gerekenler biridir.

Anahtar Kelimelere Önem Verin!

seo nedir
seo nedir

Anahtar kelime kullanımı SEO çalışmalarında oldukça önemlidir. İlk olarak bu kelimelerin her sektörde, her başlıkta ve her yazıda değiştiği bilinmelidir. Dolayısıyla standart kelimeler bulunmaz. Aynı konu hakkında tekrar yazıyorsanız bile bunlar değişebilir.

Zira anahtar kelimeler, kullanıcıların en çok neyi araştırdığını gösterir. Bu da bir günde değişebilecek bir durumdur. Yazınızda ve sitenizde bunlara yer vermek, daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olur. Ayrıca arama motorlarının algoritmalarına da sıralamaya destek olur.

Bu kapsamda sıralamanız yükseleceği için tıklama ve görüntüleme oranlarınız artar. Ancak SEO hakkında her şey kapsamında doğru sayıda ve yazı ile alakalı kullanılması gerekir.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeleri Deneyin

seo nedir, ne işe yarar
seo nedir, ne işe yarar

Anahtar kelimeler farklı uzunluklarda olabilir. Eğer daha iyi sonuçlar almak istiyorsanız, daha uzun yapılı olanları tercih etmek önerilir. Böylece arama motorlarına daha iyi hitap etmeniz ve sıralamanıza yardımcı olmanız mümkündür.

Ancak SEO çalışması esnasında uzun kuyruklu anahtar kelimeleri daha dikkatli şekilde oluşturmanız gerekir. Zira önem vermemek, yapının bozulmasına ve anlam kaymasına neden olabilir. Bu da beraberinde arama motorunun olumsuz değerlendirmesine sebep verir.

İçerikte Uzunluğun Önemi

SEO yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında uzunluk da yer alır. Bunun için en az 300 ile 500 kelime arasında bir yazı oluşturmanız önerilir. Ancak bunun dışında bir yazının uzunluğundan ziyade kalitesine, özgünlüğüne ve konuyu ele alıp almadığına dikkat edilmelidir.

Zira çok uzun bir yazıda kelime hataları varsa, özgün ve kaliteli değilse yine arama motorları tarafından olumsuz değerlendirilecek, böylece sitenizin sıralamasını düşürecektir.

SEO Uyumlu İçeriğin Olmazsa Olmazı: Özgünlük

Özgünlük, SEO nedir nasıl yapılır için önemli maddelerden biridir. Sektörünüz ve internet sitesini kullanma amacınız ne olursa olsun her yazınız özgün olmalıdır. Ancak bu farklı kaynaklardan yararlanmayacağınız anlamına gelmez.

Sadece bu kaynaklardan bilgi alarak, intihal olmadan yazmanız gerektiğini gösterir. Dolayısıyla copy-paste duplicate (kopya) içerik değil, sıfırdan kendiniz tarafından yazılmış olmalıdır. Özgün olmayan bir yazı arama motorları tarafından negatif değerlendirilir.

Meta Tag Kullanımını Özelleştirin

seo nedir, nasıl yapılmalı
seo nedir, nasıl yapılmalı

Meta tagler, SEO çalışmalarında unutulmaması gereken detaylar arasındadır. Eğer doğru ve profesyonel bir şekilde kullanılırsa kısa sürede olumlu sonuçları gösterir. Böylece sitenizi daha yukarıda sıralamanız mümkündür. Meta title ve description tasarımınız kesinlikle kullanıcı odaklı olsun.

Sayfa Başlıkları ve Açıklama

Her ne kadar önemsiz görülse de başlıklar ve açıklama SEO uygun bir yazı yazarken başlıklar ve açıklamalar da önemlidir. Başlık ve açıklama kısımlarında uygun anahtar kelimeler kullanılması, görünürlüğünüzü arttıracaktır.

Böylece daha yukarıda sıralanabilir, tıklama ve görüntüleme oranlarınızı yükseltebilirsiniz. Ancak doğru anahtar kelimenin seçilerek, başlığa uygun yerleştirilmesi, içeriğin de başlıkla ilgili olması gerekir.

Başlık Hiyerarşisi

Google algoritmaları web sitelerini bir kitap gibi görür. Nasıl ki bir kitap başlıklar, paragraflar şeklinde ayrılmıştır ve bir düzen vardır, sitelerde de böyle bir hiyerarşik yapı olmasını ister.

Buna göre her sayfada bir H1 etiketli ana başlık içerik uzunluğuna göreyse H2, H3… H6 başlıkları kullanılması gerekmektedir.

Burada belirtmek gereken bir husus var.

Her alt başlığa geçildiğinde H etiketi küçülmez, konu alt dallara ayrıldığında küçülür.

Örnek: Ayakkabı Modelleri ve Fiyatları H1 etiketli başlığımızsa;

  • Kadın Ayakkabı Modelleri – Erkek Ayakkabı Modelleri ise H2 başlıklı etiketimiz olur.
    • Spor Kadın Ayakkabı Modelleri – Klasik Kadın Ayakkabı Modelleri,
    • Spor Erkek Ayakkabı Modelleri – Klasik Erkek Ayakkabı Modelleri ise H3 başlığımız olur.

Devam edecek olursak;

Kırmızı Spor Kadın Ayakkabı Modelleri – Mavi Spor Kadın Ayakkabı Modelleri’nde H3 başlıklı etiketi kullanmak gerekir.

Fark ettiyseniz her başlığın bir alt dalında etiket küçülüyor.

Sayfaların Yükleme Hızını İyileştirin

Sayfaların Yükleme Hızını İyileştirin
Sayfaların Yükleme Hızını İyileştirin

SEO uygun bir site oluşturmak da sıralamada yardımcı olan bir etmendir. Bu bakımdan sitenizin hızı yüksek olmalıdır. Eğer yavaş yükleniyorsa bu arama motorları tarafından olumsuz değerlendirilir ve sıralamanız düşürülür.

Aynı zamanda kullanıcılar da ağır yüklenen bir siteyi kullanmak istemez. Böylece sürekli sizi takip eden kullanıcılar da sizden vazgeçebilir.

Bunu önlemek için sitenin kodları kontrol edilmeli, sade bir yapı hazırlanmalıdır. Aynı zamanda kullanmadığınız eklentiler de kaldırılmalıdır

URL Yapısını Düzenleyin

SEO Yaparken URL Yapısını Düzenleyin
SEO Yaparken URL Yapısını Düzenleyin

URL yapısı SEO nedir nasıl yapılır konusunda dikkat etmeniz gereken konulardan bir diğerini oluşturur. Çok uzun ve karmaşık bir URL adresi arama motorları tarafından olumlu görülmez. Aynı zamanda arama motoru optimizasyonuna da uygun değildir. Kullanıcıların da aklına kalıcılık oluşturmaz.

Eğer kısa olanları tercih ederseniz, bu konuda aradığınız çözümleri daha kısa sürede bulabilir, sıralamanızın iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.

Görsel Kullanımına Dikkat Edin

İnternet sitenizde sadece düz metinler kullanmak, okuyucuları sıkan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tıklamalarınız ve kullanıcıların sitenizde geçirdiği zamanı azaltır. Ayrıca görsel bulunmuyorsa arama motorları da sıralamayı azaltır.

Bu nedenle SEO uyumlu bir yazı için metinde görsel kullanımına da dikkat edilmelidir. Ancak arama motorlarının görsellerin içeriğini kontrol edebildiği unutulmamalıdır. Dolayısıyla yazınız neyse görseller de buna uygun olmalıdır.

Mobil Dostu Olmak Kaçınılmaz

seo nedir Mobil Dostu Olmak Kaçınılmaz
seo nedir Mobil Dostu Olmak Kaçınılmaz

Günümüzde internet mobil cihazlardan yaygın olarak kullanılır. Eğer siteniz mobil uyumlu değilse bunun anlamı birçok ziyaretçiyi kaybedeceğinizdir. Ayrıca mobil uyumluluk olmaması veya sorun bulunması arama motorları tarafından olumsuz değerlendirilir. Bu nedenle sıralamanızı aşağıya çeker.

SEO uyumlu bir site oluşturmak istiyorsanız, mobil cihazlardan da sorunsuz olarak giriş yapıldığından emin olunması gerekir.

Site Dışı SEO Çalışmalarına Başlayın

Site dışı SEO işlemlerinde ise backlink çalışmaları yapılır. Bu kapsamda alınan tüm backlinkler kaliteli alınmaktadır. Böylece daha güvenilir bir site hazırlanarak arama motorları tarafından daha iyi sıralamaya yardımcı olunur.

  • Tanıtım, PR ve Backlink
  • Zararlı Bağlantı Engellemesi (Spam Disavow)

Tanıtım, PR ve Backlinkle Sesinizi Duyurun

Sitenizin site içi SEO çalışmaları sitenizin sağlığını, kullanıcı odaklığını ve Google dostu olmasını sağlayacaktır. Site dışı SEO çalışmalarıysa otoriterliğini ve popülerliğini artıracaktır.

Google algoritmaları SERP sıralamasında yükseliş faktörü olarak sitelerin otoriterliğini ve popülerliğini de baz alır. Site içi SEO çalışmaları iyileştikten sonra backlink çalışmaları yükselişinize hız kazandıracaktır.

Özellikle popüler, otoriter sitelerden veya sektörel sitelerden alınan bağlantılar hedeflediğiniz anahtar kelimelerde yükselmenizi sağlayacaktır.

Zararlı Bağlantı Engellemesi (Spam Disavow)

Backlink çalışmaları iyidir fakat doğru şekilde yapılırsa size fayda sağlar. Sitenize gelmiş alakasız ya da her siteye bağlantı veren (spam) sitelerden gelen bağlantılar Google algoritmaları tarafından tekinsiz, hatta sakıncalı bulunur.

Bu tür sitelerden gelen bağlantıların düzenli olarak Google Search Console’un Disavow aracıyla engellenmesi gerekmektedir. Bunun hakkında detaylı bilgiyi Disavow: Sitenize Gelen Zararlı (Spam) Bağlantılardan Kurtulma yazımdan öğrenebilirsiniz.

Sitenizin sıralamasını yükseltmek istiyorsanız, internet sitenizi ve yazılarınızı SEO uyumlu şekilde hazırlamak şarttır. Böylece görüntüleme ve tıklama oranlarınızı arttırabilir, daha iyi sonuçlar elde etmeye başlayabilirsiniz. Tüm bu çalışmaları dilerseniz siz, dilerseniz de Freelance SEO Uzmanı yönetebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir