Dijital pazarlama internet sistemleri üzerinden gerçekleştirilen ürün tanıtımlarını ifade eder. Bu bakımdan geleneksel pazarlama yöntemlerinden farklıdır. Geleneksel pazarlamada olduğu gibi mağazalardan temelini almaz. Tüm işlemler internet aracılığıyla gerçekleştirilir.
Dijital ortamlara geçiş yapmak, internetin sağladığı tüm faydaları kullanabileceğiniz anlamına gelir. Böylece firmanızı ve ürünlerinizi daha kolay duyurabilir, satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ana hatlarıyla dijital pazarlama,
- Affliate marketing,
- Vlog,
- Sosyal medya platformları,
- Banner ve slider reklamlar dahil birçok araç kullanır.
Dijital pazarlama yaparken kullanılan araçlar firmalara ve onların ihtiyaçlarına göre planlanır. Bu nedenle tüm çalışmalar özel bir şekilde gerçekleştirilir.
Dijital Pazarlama Nedir?
Pazarlama oldukça geniş bir kavram olup içinde sınırlama yoktur. Zira her geçen gün teknoloji ve imkanların gelişmesi, yeni fırsatları da ortaya sunar. Özellikle son zamanlarda önemi artan dijital pazarlama, firmalara kendilerini daha iyi tanıtma olanağı sunar.
Günümüzde internet teknolojisi yaygın olarak kullanılır. Arama motorlarının yanı sıra Gmail, sosyal medya platformları da milyonlarca kullanıcıya sahiptir. Bu gibi dijital ortamlardan yapılan pazarlama, internette bulunan herkese ürünlerinizi ve hizmetlerinizi sunmanız anlamına gelir. Geleneksel pazarlamaya göre şu farkları vardır;
Maliyet:
Geleneksel pazarlama yöntemlerinde televizyon, gazete ve radyo temel araçlardır. Ancak bunlar bütçeleri oldukça arttırır. Ayrıca mağazalar temel satış ve tanıtım yerleri olduğu için masraflar yüksektir. Ancak dijital pazarlamada ücretler daha uygun seviyelerdedir.
Zaman:
Dijital pazarlama kapsamında tanıtım, reklam ve satışlar 7/24 her yerde yapılabilir. Ancak geleneksel pazarlama belirli zaman diliminde gösterilir. Bu nedenle görünürlük daha azdır.
Bunların yanı sıra dijital pazarlama, hedef kitlenize daha iyi ulaşmanıza yardımcı olur. Ayrıca performansınızı takip etmenize ve etkileşimlerinizi attırmanıza da olanak tanır.
Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?
Dijital pazarlama teknikleri oldukça geniş bir yapıya sahiptir. Bu nedenle her firmaya kendine ve gereksinimine uygun seçenekler sunar. Ana hatları ile bunlar,
- İçerik pazarlama,
- E-mail,
- Sosyal medya pazarlama,
- Ücretli sosyal medya,
- Arama motoru optimizasyonu,
- Tıklama başına ödeme reklamcılığı,
- Yerel reklamcılık,
- Görüntülü reklamcılık,
- Sponsorlu içerik,
- Web sitelerinde konuk blogları şeklindedir.
Dijital pazarlama kapsamında bunların hepsi kendi artılarına sahiptir. İçerik pazarlama ile profesyonel ve SEO uyumlu içerikler elde edebilir, böylece profesyonel yapıya kavuşabilirsiniz. Reklamcılık ile dijital platformlarda reklamlarınızı daha iyi bir şekilde planlayabilirsiniz.
Dijital Pazarlama Teknikleri (Konuları) Nelerdir?
Dijital pazarlamada kullanılan birçok konu vardır. Bunların hepsi dijital pazarlama teknikleri içine yer alır. Bunlar firmalar için bir şekilde planlanır. Bu nedenle ihtiyaçlara en iyi sonuçları almasına yardımcı olur.
SEO – Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu)
SEO, dijital pazarlama içinde en önemli maddelerden biridir. Zira bir sitenin, arama motorunda ne kadar yukarıda görüldüğü ile alakalıdır. Eğer siteniz ve içerikleriniz buna göre hazırlanmışsa, daha yukarıda listelenmeniz mümkündür.
Böylece daha fazla görüntüleme ve tıklama alacağınız için dijital pazarlamada aldığınız sonuçları arttırabilir, markanızı daha verimli tanıtabilirsiniz. E-ticaret siteleri için SEO’nun önemi yazımı mutlaka okumalısınız.
SEM – Search Engine Marketing (Arama Motoru Pazarlaması)
Arama motoru pazarlaması, internet sitelerinin arama motoru sonuçlarında görünürlüğünü arttırır. Her ne kadar SEO ile benzese de tamamen farklıdır. Zira dijital pazarlama tekniği olarak sadece kurumsal siteler ve e-ticaret sayfaları ile ilgilidir.
SEM yöntemleri optimizasyonun yanı sıra ücretli yerleşim ve ücretli katılımı da içinde bulundurur. Bu bakımdan SEO ile farklı bir yapısı vardır.
Inbound Pazarlama
Inbound pazarlama, kısa tanımı ile içerik oluşturmak ve bunu dünya ile paylaşmaktır. Böylece markanızı daha iyi tanıtabilir, sitenize daha fazla kişi çekebilirsiniz. Bunun için bir hedef kitle belirlemeniz ve onların ilgisini çekmek için kaliteli ve özgün seçenekler sunmanız gerekir.
Bu pazarlama yöntemi sayesinde potansiyel müşterilerinize daha kolay ulaşabilir, onları ürün ve hizmetlerinize çekebilirsiniz.
Mobil Pazarlama
Mobil pazarlama, dijital pazarlama teknikleri arasında oldukça önemlidir. Zira telefon ve tablet gibi mobil cihazlar günümüzde yaygın bir şekilde kullanılır.
Böylece doğru bir mobil pazarlama ile hedef kitlenize günün her saatinde her yerinde ulaşabilirsiniz. Bu kapsamda e-posta, SMS, MMS, sosyal medya platformları ve mobil uygulamalar kullanılabilir.
Sosyal Medya Pazarlaması
Sosyal medya platformları günümüzde yaygın olarak milyonlarca insan tarafından kullanılır. Bu açıdan dijital pazarlama yöntemi olarak ürünlerinizi daha fazla kişiye tanıtma, gösterme olanağı sunar. Eğer doğru bir strateji yapılırsa milyonlarca kişiye ulaşmanız mümkündür.
Bunun için hangi sosyal medyanın kullanılacağı dikkatli seçilmeli, pazarlama ve reklam da buna uygun bir şekilde yapılmalıdır.
Özellikle Facebook, İnstagram, Youtube, Pinterest ve Twitter gibi sosyal medya siteleri bu konuda oldukça popüler faaliyet alanlarıdır.
E-Mail Pazarlama (E-mail Marketing)
Günümüzde birçok kişi e-mail sistemlerinden yararlanır. Eğer ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak istiyorsanız, bu sistemler sayesinde insanlara daha kısa sürede ulaşabilir, tanıtımlar gerçekleştirebilirsiniz.
Pazarlama yöntemlerinden biri olan e-mail pazarlama ile aradığınız sonuçlara kısa sürede ulaşabilir, potansiyel müşterilerinizi bulabilirsiniz.
Yeniden Pazarlama (Re-Marketing)
Günümüzde özellikle bir ürün ve hizmet almak isteyen kişiler sadece bir seçeneği incelemez. 2-3 farklı kaynağı değerlendirerek buna göre bir karar verir. Eğer bu sürecin sonunda tercih edilmek istiyorsanız, dijital pazarlama yöntemleri arasında re-marketing büyük bir önem taşır.
Böylece ürünlerinizi gören kişilere bunları uygun reklamlar ile tekrar gösterebilirsiniz. Böylece sık sık tercih edilen, kullanılan bir marka olduğunuz izlenimini uyandırabilirsiniz.
E-Ticaret Pazarlaması (B2B B2C)
E-ticaret pazarlaması, internet üzerinden satış yapılan firmalara özel olarak sunulan pazarlama tekniğidir. Böylece kısa sürede daha fazla kişiye ulaşabilir, ürünleriniz ve platformunuzu daha iyi şekilde tanıtabilirsiniz.
Doğru bir şekilde yapılan e-ticaret pazarlaması sayesinde, potansiyel müşterilerinizi kısa sürede çoğaltabilirsiniz. Bu pazarlama stratejisini dilerseniz siz dilerseniz de konu hakkında uzmanlaşmış e-ticaret uzmanları yönetebilir.
B2B – Business to Business (Firmadan Firmaya Pazarlama)
B2B dijital pazarlama kapsamında, bir ürün ve hizmet bir diğer firmaya tasarlanır. Bu oldukça geniş bir konu olup neredeyse her sektörde görülebilir. Örnek olarak reklam ajansları, hosting hizmetleri, ofis ve mobilya üreticiler, grafik tasarım hizmetleri bunlar arasındadır.
Eğer firmalara hizmet sunuyorsanız ve onlar tarafından görülmek istiyorsanız, bu pazarlama yöntemi sayesinde en iyi sonuçları alabilirsiniz.
B2C – Business to Customer (Firmadan Kullanıcıya)
B2C dijital pazarlama firmalara değil, doğrudan kullanıcılara sunulur. Bu yönüyle B2B’ye göre farklıdır. Eğer kullanıcıya hitap etmek, onlar tarafından görülmek ve tercih edilmek istiyorsanız, doğru yapılan bir strateji ile daha fazla kişiye ulaşabilir, potansiyel müşterilerinizi arttırabilirsiniz.
Affiliate Marketing ( Satış Ortaklığı)
Satış ortaklığı olarak da bilinen Affliate Marketing, bir işletme ya da kuruluşun kendi pazarlama çabaları neticesinde gelen ziyaretçi ve müşteriler için, bir yahut birden fazla kuruluşu ödüllendirdiği, performans sistemine dayanan bir pazarlama türüdür.
Kurumlar ile satış ortaklığı yapılarak ürünler sunulmakta ve yayınlanmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan yöntemler arasındadır.
Dijital Pazarlamanın Avantajları
Dijital pazarlama internetin tüm gücünden yararlanır. Bu nedenle size ürünlerinizi ve hizmetlerinizi, 7/24 herkes tarafından görülür yapabilirsiniz. Böylece doğru bir strateji kullanırsanız, potansiyel müşterilerinizi gerçek müşteriye dönüştürebilirsiniz.
Geleneksel pazarlamaya göre mağaza gerekmediği için giderlerinizi minimum tutarken, kazançlarınızı en üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Markalaşma sürecinde önemli bir adım atarak daha fazla kişi tarafından duyulabilirsiniz.
Dijital Pazarlamadan Kimler Faydalanabilir
Dijital pazarlama sisteminden yararlanmak için bir koşul gerekmez. Bu bakımdan her sektörde, her firma tarafından kullanılabilir. Eğer e-ticaret siteniz varsa bunun tanıtımı için uygun bir tekniği tercih edebilirsiniz.
İsterseniz kurumunuzu, firmanızı tanıtmak için uygun imkanlardan yararlanabilirsiniz. Aynı şekilde doğrudan ürün ve hizmet satışına da başlayabilirsiniz.